Вівторок, 24.10.2017, 12:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Статті про бджолопродукти, бджільництво | Реєстрація | Вхід
0669755783 
Ігор Володимирович

МЕНЮ САЙТУ
ФОРМА ВХОДУ
КАТЕГОРІЇ РОЗДІЛУ
Продукти бджільництва [37]
Лікування продуктами бджільництва [9]
Народні традиції [1]
Рецепти [1]
КРАЩА ПРОПОЗИЦІЯ ДНЯ

Супозиторії для лікування простатиту, геморою та жіночих хвороб 
80 грн./упаковка


Віск 


Високоякісний, жовтий, очищений віск з забрусу
 90 грн./упаковка 300 г.
ПОШУК НА САЙТІ
МИ РЕАЛІЗУЄМО

 

КОНТАКТИ

НАШІ САЙТИ

 



 


СТАТИСТИКА САЙТУ


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

МЕДОВА

ПОЛТАВЩИНА

Головна » Статті » Продукти бджільництва

Хімічний склад квіткового пилку
Купити пилок у нас

Квітковий пилок має виключно багатий і складний склад. Він містить всі необхідні для росту і розвитку організму поживні речовини - білки, ліпіди, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, ензими, гормони та ін.. Кількість зазначених компонентів в пилку мінливе і залежить не тільки від виду рослини, але і від термінів збору. Значні коливання спостерігаються у пилку одного і того ж виду. Вони пов'язані з періодом цвітіння рослин, з грунтовими, кліматичними та географічними умовами, з умовами та тривалістю збереження пилку. Існуючі відмінності у складі пилку передусім обумовлені способом її збору. При зборі пилку з квіток бджоли додають до неї секрети своїх слинних залоз, нектар і мед, що містять багато вуглеводів.
У пилку з комірок під дією молочнокислих бактерій відбувається бродіння, утворюється молочна кислота і підвищується загальна кислотність, а значення рН (кислотності) зменшується. При збереженні квіткового пилку виявлено зниження кількості білків і вітамінів, особливо вітаміну С. У свіжозібраного пилку міститься 20-30% води, а у висушеного при температурі 45ºС - 8-14%. Висока вологість висушеного пилку пояснюється гігроскопічністю пилкових зерен. 
Кількість білків варіює в широких межах. Порівняно бідний білками пилок сосни (7%) і кульбаби (11-14%). Більш багатий білками пилок троянди (35%), пальми (35%), дуба (31-35%), ліщини (29%), сливи (28%), фацелії (27%), персика (26%), соняшнику ( 27-29%), евкаліпта (26%) та ін.. Білки квіткового пилку складаються з альбумінів, глобулінів і пептонів. Вони знаходяться в пилку у вільному або зв'язаному стані з вуглеводами і пігментами. У білковому складі пилку встановлено наступні амінокислоти: аланін, аргінін, глікокол, аспаргіновая і глутамінова кислоти, серин, валін, гістидин, лізин, метіонін, фенілаланін, лейцин, ізолейцин, пролін, треонін, тирозин, триптофан, цистин і цистеїн. У кількісному відношенні переважають: аспаргінова і глутамінова кислоти і пролін. Вільні кислоти знаходяться в пилку у невеликій кількості. Їх загальна кількість - 1-4 г на 100 г. пилку, а кількість проліну - 1-3 г на 100 г. пилку. Кількість інших вільних амінокислот найчастіше нижче 100 мг. в 100 р. пилку, а деякі амінокислоти взагалі відсутні або ж виявляються тільки їх сліди. Пилок містить всі необхідні для людського організму незамінні амінокислоти. Кількість азоту коливається від 2 до 6%, причому відома частина азоту - небілкового походження.
Іншим важливим компонентом пилку є вуглеводи. У цю групу органічних речовин входять: глюкоза, фруктоза, сахароза, арбіноза, галактоза, рибоза, ксилоза, рафіноза, декстрини, крохмаль і целюлоза. Вперше в рослинному пилку виявлено наявність лактози. У пилку, зібраним бджолами, переважають інвертні цукру (глюкоза і фруктоза), потрапляють в неї разом з нектаром і медом. Клітковина у великій кількості міститься в оболонках пилкових зерен, але відносна її частка по відношенню до загальної маси пилку невелика: 1-3%. Кількість крохмалю досягає 7%, але найчастіше близько 2%. Різко відрізняється за кількістю крохмалю пилок кукурудзи, він містить до 22% крохмалю.
Вміст жирів у пилку  варіює залежно від виду рослин і найчастіше знаходиться в межах 1-5%. Пилок кульбаби містить найбільше жирів - 10-14%. Ефіророзчинна фракція складається з жирних кислот, вуглеводнів, стеролів, спиртів і т.д. У пилку встановлено наявність деканової, пальмітинової, олеїнової, лінолевої,  ліноленової, стеаринової, лауринової кислот, що мають парне число вуглецевих атомів, а також гептадеканової кислоти (С17) і кислоти з 23 вуглецевими атомами. Найбільше в пилку міститься пальмітинової, ліноленової, лінолевої і олеїнової кислот. Жирні кислоти знаходяться в пилку у вільному стані, або у формі складних ефірів гліцерину. До складу ефірорастворімих речовин входять ненасичені вуглеводні - трікозан (С23), пентокозан (С25), гептакозан (С27) і нонакозан (С29); граничні одновалентні спирти - n-тетракозанол, n-гексакозанол і кетони (нормальні три-, пента-, гептил - і нонакозанол). Пилок містить від 13 до 16 вуглеводнів.З пилкових зерен виділені ряд стеролів, основним з яких є 24-метіленохолестерол. Крім нього, встановлені: полінастанол, холестерол, фукостерол, кампестерол, дезместерол, стигмастерол і сітостерол. Кількість їх варіює залежно від виду пилку.
Квітковий пилок особливо багатий на вітаміни. У порівнянні з медом їх кількість значно більше, а за вмістом вітамінів В1, В2 і Е пилкові зерна багатші ніж фрукти. Пилок є головним джерелом вітамінів для бджіл. Наявність невеликих кількостей вітаміну D (0,2-0,6 ME в 1 гр.) в пилку на думку деяких дослідників пояснюється впливом сонячних променів протягом 12 год. Забарвлення пилкових зерен дуже різноманітна - від майже білого до темно-бурого. Встановлено, що пилок містить флавоноїди (рутин, кверцетин, лейкоантоціани і катехіни) і каротиноїди (альфа- і бетакаротин, лікопен, ксантофилл і зеаксантин). Загальна кількість каротиноїдів досягає 57 мг%, причому ксантофілли складають 14-40, а каротин - 4,7-17,6 мг%. Каротин (провітамін А) з біологічної активності відповідає 50% активності вітаміну А. Кількість рутину (вітамін Р) у складі флавоноїдів пилку досягає 60 мг/100 г. Пилок ентомофільних рослин багатшими каротиноидами, ніж пилок анемофільних.
Вміст мінеральних речовин у пилку коливається від 1 до 7%. Найбільше в ній калію, кальцію, фосфору і магнію. Встановлено наступний вміст мінеральних речовин у відсотках в золі: калій 20-45%; кальцій 1-15%; магній 1-12%; фосфор 1-20%; кремній 2-10%; залізо 0,1-10%; сірка 1 %; хлор 0,8-1%; в меншій кількості в пилку виявлені: марганець, цинк, кобальт, свинець, барій, срібло, золото, ванадій, вольфрам, іридій, ртуть, молібден, хром, кадмій, стронцій, паладій, платина і титан. Кількість мінеральних солей в пилку більше, ніж в меді, тому пилкові зерна є основним джерелом мінеральних речовин, які відіграють важливу роль у життєдіяльності бджіл.
Пилок містить близько 50 ензимів - біологічних каталізаторів, що прискорюють хімічні реакції в організмі бджіл. У пилку встановлено наявність амілази, інвертази, каталази, пероксидази, фосфатази, цитохромоксидази, рібонуклеази, коцімази, лактат- і сукцинатдегідрогенази і багатьох інших ферментів. У пилку міститься поленін - речовина з нез'ясованої структурою, із загальною формулою - С90Н138О22. Висловлюється припущення, що поленін належить до групи кутина і суберіна. Вміст поленіна у зовнішній оболонці пилкового ядра варіює від 7 до 20%. Квітковий пилок містить від 0,6 до 4,87% нуклеїнових кислот, причому рибонуклеїнових кислот більше, ніж дезокеірібо-нуклеїнових. У пилкових зернах виявлено присутність біологічно активних речовин, що володіють гормоноподобною дією. По своїй дії вони подібні з ауксинами, регуляторами росту рослин. З пилкових зерен виділені дві речовини, що прискорюють ріст рослин, і одне гальмуючий його. Крім флавоноїдних і каротиноїдних речовин, пилок містить хлорогенові і тритерпенові кислоти, що належать також до біологічно активних речовин.
Категорія: Продукти бджільництва
Переглядів: 1493 | Теги: пилок квітковий, пыльца пчелиная, пыльца цветочная, пыльца, пилок бджолиний, Пилок, купить пыльцу, пилок купити


Медова Полтавщина - мед, віск, прополіс, пилок, воскові свічки, медовуха © 2017