Четвер, 29.06.2017, 10:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Статті про бджолопродукти, бджільництво | Реєстрація | Вхід
0669755783 
Ігор Володимирович

МЕНЮ САЙТУ
ФОРМА ВХОДУ
КАТЕГОРІЇ РОЗДІЛУ
Продукти бджільництва [37]
Лікування продуктами бджільництва [9]
Народні традиції [1]
Рецепти [1]
КРАЩА ПРОПОЗИЦІЯ ДНЯ

Супозиторії для лікування простатиту, геморою та жіночих хвороб 
80 грн./упаковка


Віск 


Високоякісний, жовтий, очищений віск з забрусу
 90 грн./упаковка 300 г.
ПОШУК НА САЙТІ
МИ РЕАЛІЗУЄМО

 

КОНТАКТИ

НАШІ САЙТИ

 



 


СТАТИСТИКА САЙТУ
Проверка сайта


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

МЕДОВА

ПОЛТАВЩИНА

Головна » Статті » Продукти бджільництва

Лікувальні властивості різних медів
Купити якісний мед у нас

Цілющі властивості медодаїв прояв­ляються на сприятливому фоні, який створюється бджолиними продуктами. Висока концентрація біологічно актив­них речовин у них обумовлена ево­люцією бджоли. Враховуючи інтенсивне і коротке життя бджоли (35-50 днів), харч, який бджола приносить для виго­довування розплоду, повинен за мініму­му маси мати максимум енергетичних і пластичних компонентів, які забезпечу­ють оновлення тканин, органів і функціонування всього організму.

Такий харч знаходиться в генератив­них органах рослин: у нектарниках квітів виділяється багатий на енергоємні цукри нектар, а в чоловічих утвореннях (формуваннях) квітів створюється пи­лок — джерело нуклеїнових кислот, амінокислот, протеїнів тощо. Але бджо­ла, використовуючи секрети своїх залоз (надскладна біотехнологія), перетворює ці продукти в низку найдовершеніших у природі продуктів: меду, перги, маточно­го молочка, прополісу... За всієї доскона­лості сучасних промислових технологій, обладнання і могутності людського ро­зуму людина не може повторити ці тех­нології і створити такі ж продукти. Та­ким чином, в основі унікальних власти­востей меду як біологічно активного природного сполучення лежить його подвійна природа. В ньому є рослинні компоненти з нектару і біологічно ак­тивні добавки, які виробляються бджо­лами і збагачують мед. їхня комплексна дія й обумовлює надзвичайну ефек­тивність медів, перевірену багатьма по­коліннями всіх народів і рас...

Меди, зібрані з різних видів рослин, як і ці рослини, діють на людський ор­ганізм по-різному — на перебіг певних хвороб благотворний вплив одних медів переважає над іншими. І це зрозуміло, бо лікувальні властивості медоносних рос­лин, безумовно проявляються і в нектарі їхніх квітів, у тому числі через пилкові зерна, які потрапляють з нектаром. Бага­то напрямків використання меду в су­часній медицині співпадають із тра­диціями народної медицини.

Я давно почав заносити до свого "зо­шита" інформацію про лікувальний ефект різних медів, яку черпав із фахо­вих видань. Наголошую — саме із фахо­вих, оскільки в популярних виданнях трапляються помилки, які автори пере­писують один у одного. Тому я взяв за правило орієнтуватися лише на автори­тетні джерела, в яких вірогідність недос­товірної інформації значно менша. Рішення ж про систематизацію цих но­таток виникло на ярмарку в Києво-Пе­черській Лаврі на Медового Спаса, де я спостерігав як у ряду з доброго десятка яток стояли пасічники з усіх регіонів Ук­раїни і лише біля одного з них стояла черга. У жвавому продавцеві я впізнав перекупника, якого неодноразово бачив на одному з київських ринків. Успіх його пояснювався просто: покупці просять мед від кашлю — беріть липовий; від болей у серці — гречаний; турбують нирки — ось вам акацієвий і т.д. і т.п. Воно б то й нічого, можна тільки позаздрити, але ж тоді я й відзначив "збої" в рекомендаціях проворного продавця. Своїми спостере­женнями я поділився зі знаним бджоля­рем із Черкас, також учасником ярмарку На мої роздуми той відповів: "Ось так він весь час і бреше!" Брехати то, безу­мовно, зле, а от впевнено й авторитетно надавати покупцям правдиву інфор­мацію, то дуже добре і вигідно! Тому я вирішив систематизувати зібрані мною матеріал про цілющі властивості різних медів. І ось що з цього вийшло.

 

Характеристика різних медів

 

Акацієвий. Має помірні проти­мікробні й протицистні властивості (вбиває мікроби та цистит одноклітин­них організмів). Загальнозміцнюючий і заспокійливий засіб. Рекомендується від безсоння, при жовчних, ниркових і шлунково-кишкових захворюваннях. Корисний у дієтичному харчуванні дітей.

Свіжий мед прозорий, повільно крис­талізується дрібнозернистими кристала­ми, набуваючи молочного кольору, стає "салистим".

Будяковий. Від простуди, бронхіту, бронхіальної астми, конвульсій.

На колір — безбарвний, зеленуватий, золотистий або світло-бурштиновий. Приємний на запах і смак, крис­талізується дрібними грудочками.

Волошковий. Діє як сечо- і жов­чогінний, протизапальний і знеболю­ючий засіб.

Зеленувато-жовтого кольору, запах нагадує мигдаль, має чудовий смак з лег­кою гірчинкою.

Вересовий. Має антисептичні, про­тизапальні, в'яжучі і заспокійливі влас­тивості. Рекомендується за відсутності апетиту, при бронхіальній астмі.

В'язкий і швидко дає осад.

Гірчичний. Рекомендується для ліку­вання захворювань дихальної системи. Сприяє виведенню з організму токсич­них речовин, поліпшує роботу нирок, діє як сечогінний засіб.

Золотисто-жовтого кольору, крис­талізується дрібними зернами.

Гречаний. Антисептик, дієво лікує атеросклероз, трофічні виразки, гнійні рани, фурункульоз та інші захворюван­ня шкіри.

Темно-червоного або коричневого кольору. При кристалізації дає порівня­но густий велико- або дрібнозернистий осад.

Буркуновий. Проявляє високий те­рапевтичний ефект при атонії кишківника, має виражену проносну дію.

На колір — від світло-бурштинового до білого із зеленуватим відтінком. Має чудовий смак з легкою гірчинкою і спе­цифічний запах з ароматом ванілі.

Ожиновий. Показаний при респіра­торних захворюваннях і пневмонії.

Прозорий, як вода. Приємний на смак.

Вербовий. Вживають за гепатиту.

Золотисто-жовтого кольору з типо­вим вербовим ароматом і гіркуватим присмаком. При кристалізації стає вели- козернистим і набуває кремового відтінку.

Каштановий. Благотворно діє на кровоносну систему і шлунково-кишковий тракт. Має добре виражену ан­тимікробну дію. Рекомендується при серцево-судинних захворюваннях та розладах травлення.

Темного кольору, має слабкий аромат каштанових квітів і досить гіркуватий присмак. Кристалізується повільно, на першій стадії кристалізації має спе­цифічний маслянистий вигляд.

Конюшиновий. Має потогінні, се­чогінні, протизапальні й антисептичні властивості. Дієво використовують у гінекологічній практиці, при лікуванні геморою та гіпертонії, в дієтичному хар­чуванні та при виснаженні.

Безбарвний, прозорий. Приємний на запах. Кристалізується повільно, пере­творюючись у тверду білу масу.

Липовий. Має антибактеріальні властивості. Незамінний при лікуванні нежитю, застуди, ангіни, ларингіту, тра­хеїту, бронхіту, запалення легенів, бронхіальної астми. Добрий серце- возміцнюючий засіб. Використовують при лікуванні запалень шлунково-киш­кового тракту, ниркових і жовчних за­хворювань, гнійних ран і опіків.

Прозорий чи блідо-жовтого або зеле­нуватого кольорів. Має аромат липи і дуже солодкий на смак. При крис­талізації дає щільний дрібнозернистий, інколи великозернистий осад.

Люцерновий. Благотворно впливає на печінку, вживають як жовчогінний засіб.

Гама відтінків — від безколірного до бурштинового. Швидко кристалізуєть­ся, набуваючи білого кольору і консис­тенції густих вершків. Має приємний аромат і специфічний присмак гіркоти.

Малиновий. Рекомендується при простудних захворюваннях, показаний як профілактичний засіб проти грипоз­ної інфекції. Лікує стоматити і запалення слизистих тканин. Дуже світлого кольору, ма приємний аромат і чудовий смак.

М'ятний. Використовують як сечогінний, заспокійливий, болетамувальний та антисептичний засіб.

Бурштинового кольору кристалізується дрібними зернами жовтого кольору.

Кульбабовий. Рекомендується при лікуванні захворювань печінки жовтяниці, гіпертонії, безсонні, геморої. Дуже густий, в'язкий, жовтого кольору з сильним запахом та своєрідним смаком, швидко кристалізується.

Осотовий. Показаний як цінний харчовий продукт при виснаженні, рекомендується у післяопераційний літнім людям та дітям.

Білий або світло-жовтий із приємним смаком і тонким ароматом. Швидко кристалізується, перетворюється у дрібнозернисту масу кремового кольору.

Соняшниковий. Рекомендується при лікуванні жовтухи, захворювань серця та раку шлунка, а також для профілактики порушень обмінних процесів в організмі та як загальнозміцнюючий засіб. Золотисто-жовтого або світло-бурштинового кольору, на смак дуже солодкий, трохи терпкий. Кристалізується дрібними зернами, інколи набуває зеленуватого відтінку.

Ріпаковий. Проявляє високо  терапевтичний ефект при лікуванні варикозних виразок, діє як сечогінний засіб. Білуватого, іноді жовтувате кольору з солодким, ледве гіркуватим і дуже приємним, насиченим, пряним ароматом. Кристалізується швидко великими зернами, набуваючи білого, або жовтого кольору.

Синяковий. Рекомендують при серцево-судинних захворюванню, як спокійливий засіб при неврозах.  Світло-бурштинового кольору з слабким ароматом і приємним смаком. Густої консистенції, кристалізується повільно. Лікує стоматити і запален­ня слизистих тканин.

Дуже світлого кольору, має тонкий, приємний аромат і чудовий смак.

Тютюновий. Дієтичні та лікувальні властивості вивчені недостатньо.

Світлий, але частіше темно-коричне- вого кольору, з гірким смаком. Аромат близький до тютюнового. Крис­талізується повільно.

Фацелієвий. Використовують як дієтичний продукт при шлунково-кишкових захворюваннях.

Безбарвний, але з часом набуває білого або світло-жовтого відтінку. Має ніжний аромат і приємний тонкий смак. При кристалізації набуває тістоподібної консистенції.

Еспарцетовий. Цілющі властивості вивчені недостатньо. Сприяє покращен­ню кровообігу і зміцнює капілярні суди­ни. Має сечогінну і потогінну дію.

Світло-рожевого або золотисто-жовтого кольору. Має сильний насичений аромат і прекрасні смакові якості.

Лісовий (глід, верба, горобина, полу­ниці, малина, конвалія та ін.). Має ви­сокі харчові і лікувальні властивості: проявляє виражену антибактеріальну, протизапальну і болетамуючу дію. Доб­ре зарекомендував себе при лікуванні гнійних ран і захворювань дихальних шляхів запального й алергійного харак­теру. Допомагає при безсонні.

Від світло-жовтого до темно-коричневого кольорів, солодкий на смак і має приємний аромат. При кристалізації дає дрібний і середній осад.

Луговий (кульбаба, конюшина, ча­бер, материнка, буркун та ін.). Дієвий при гастритах, а також при захворюван­нях кишкового тракту.

Від світло-жовтого до коричневого кольорів, приємний на смак і дуже за­пашний.

Польовий (горошок, волошка, будяк, чортополох, цикорій, валеріана та ін.). Має виражену протимікробну і проти цистну дію. Заспокійливо діє на нервову систему. Рекомендують при захворюван­нях дихальних шляхів, головних болях, безсонні, прискореному серцебитті, бо­лях у шлунку нервового походження. Гамма відтінків — від майже без­колірного до помаранчево-жовтого. На смак солодкий, аромат — тонкий, приємний.

Падевий. Його бактерицидні власти­вості нижчі, ніж у квіткового, але у ньо­му більший вміст ферментів, мінераль­них та інших корисних речовин. Реко­мендують людям з низьким рівнем ге­моглобіну, з в'ялістю кишечника.

Темного кольору: майже чорний, із зеленуватим відтінком, або темно-ко­ричневий. Аромат слабкий, інколи не­приємний. Смак як у квіткового, в окре­мих випадках гіркуватий або кислува­тий. В'язкий, тягучий, дрібнозернистий, з великим відстоєм рідини.

 

Меди, зібрані з різних видів рослин, діють на людський організм як і росли­ни, по-різному — благотворний вплив на перебіг певних хвороб одних медів пере­важає над іншими.

Як видно із статті, більшість медів позитивно діє на серцево-судинну систе­му, печінку, органи дихання, органи травлення. Широкий спектр дії в липо­вому, гречаному, акацієвому меді і у всіх поліфлорних медах. Загалом же всі ме­ди корисні і сприяють виздоровленню, але якщо є вибір, то чому б не зорієнту­ватись на мед, в якому лікувально- профілактична дія на певну хворобу більше виражена.

Мед, як і інші бджолині продукти, можна використовувати для профілак­тики, або ж за стабільного перебігу хво­роби. При загостренні хвороби потрібно звертатись до лікаря.


За матеріалами статті В.Соломки журнал "Бджолярський круг/за рентабельну пасіку" №3, 2012

Категорія: Продукти бджільництва
Переглядів: 3210 | Теги: лікування медом, лікувальні властивості меду, сорти меду, лечение медом, лечебные свойства меда, сорты меда


Медова Полтавщина - мед, віск, прополіс, пилок, воскові свічки, медовуха © 2017