Пилок бджолиний, його корисні властивості.
Що таке пилок бджолиний?
Бджолиний пилок (обніжжя) бджоли збирають на квітках рослин з пиляків тичинок у період їх масового цвітіння - з квітня по вересень. При цьому бджоли формують його у спеціальні мішечки на своїх ніжках у вигляді грудочок. Пилок приноситься у вулики та складається у комірки стільників про запас. При цьому бджоли його трамбують, ферментують і змішують з медом. Через деякий час пилок перетворюється на пергу, так званий "бджолиний хліб", який власне і споживають бджоли. Пилок містить велику кількість протеїнів, вітамінів і мікроелементів, які необхідні для годування личинок . Тому перга в основному використовується для кормління потомства.
Склад пилку.
Бджолиний пилок містить цінні харчові та біологічно активні речовини. До його складу входять (на 100 г. речовини):
Вода | 21,3 — 30,0 |
Сухої речовини | 70,0 — 81,7 |
Білків | 7,0 — 36,7 |
Вуглеводів всього | 20,0 — 38,8 |
В тому числі: фруктоза |
19,4 |
Глюкоза | 14,1 |
Ліпиди (жири и жироподобні речовини) | 1,38 — 20,0 |
Мінеральні елементи | 0,9 — 5,5 |
Білок, що міститься у бджолиному пилку, за біологічною цінністю перевершує властивості білка, що міститься в молоці. Жири містять лауринову, міристинову, пальмітинову та стеаринову жирні кислоти. Спільна дія лінолевої, ліноленової і арахидонової кислот сприяє регулюванню гормональної активності організму людини; вони допомагають знизити концентрацію холестерину в крові й виводять його з організму людини.
Пилок також містить різні фосфоліпіди, які є і в напівпроникних мембранах клітин людського організму. Ці речовини сприяють регулюванню надходження іонів, беруть участь в процесі обміну речовин. До складу пилку входять і фітостерини (0,5-1,5%). Пилок також містить каротиноїди, які в людському організмі перетворюються на вітаміни А і С.
Збирання бджолиного пилку
Пилок бджолиний, або обніжжя, яке збирають і приносять бджоли, збирається за допомогою спеціальних пилкозбирачів. Даний спосіб діє таким чином. Для того щоб залетіти у вулик, бджоли, які несуть пилок, проходять через пиловідбірну решітку з отворами діаметром приблизно 5 мм. Пробираючись через решітку, бджоли втрачають частину обніжжя, яке, відриваючись, потрапляє у спеціально встановлений лоточок, який закритий зверху сіткою з отворами діаметром 3-3,8 мм. Через ці отвори частинки обніжжя легко проходять, а бджоли ні.
Користь та застосування бджолиного пилку
У народній медицині бджолиний пилок застосовується в чистому вигляді. Пилок бджолиний має відновлювальні та зміцнюючі організм властивості. Пилок є життєво необхідною для ослабленого організму і в старечому віці. Як супутній засіб квітковий пилок незамінний при лікуванні тих чи інших недуг цілим рядом лікарських препаратів, оскільки її дія підсилює медикаментозний ефект.
Дуже корисний бджолиний пилок для творчих працівників, учнів, людей розумової праці. Завдяки багатому складу амінокислот і комплексу поживних речовин пилок активізує продуктивність праці і розумову активність. Науково доведено корисність впливу компонентів пилку на мозок людини: пилок здатна в буквальному сенсі слова примножувати можливості мозкової діяльності, підвищуючи силу емоцій і гостроту сприйняття.
Бджолиний пилок частково можна назвати гормональним препаратом, оскільки в ній наявна ціла низка гормонів, які стають особливо цінними при процесах вікового гормонального спаду, пов'язаних як з патологічними порушеннями в роботі внутрисекреторной функції, так і з загальним старінням організму. В ході досліджень в пилку були виявленіий антибіотик, який стримує розвиток пухлин, і стимулятори росту. Речовини-екстрагени, присутні в пилку, мають яскраво виражену протизапальну дію при патологіях передміхурової залози.
Бджолиний пилок збільшує кількість еритроцитів і гемоглобіну в крові. Пилок можна застосовувати в якості концентрату корисних речовин для доповнення звичайного набору харчування. Таким чином, пилок виступатиме своєрідною біологічно активною добавкою, доповнюючи продукти тими речовинами, яких в них немає або недостатньо. Бджолиний пилок можна застосовувати як для поліпшення апетиту (для підвищення маси тіла), так і при схудненні (для заповнення достатньої кількості поживних речовин, що не одержуваних з їжею).
Пилок - хороший сечогінна, жовчогінна, протипухлинна та радіозахисна речовина. Вона здатна регулювати функцію травного тракту і кишечника, затримувати розвиток мікроорганізмів, в тому числі дизентерійної, кишкової та інших паличок. Пилок застосовується для лікування дисбактеріозу, ентероколітів і запорів. Регулярний прийом пилку позитивно позначається на нервовій і ендокринній системах, нормалізує їх діяльність, активізує процес вироблення підшлунковою залозою інсуліну, тому застосовується при лікуванні цукрового діабету.
Пилок сприяє зниженню рівня холестерину, має антисклеротичну дію, знижує рівень згортання крові, і завдяки цим властивостям, застосовуються для лікування ішемії серця, атеросклерозу і зниження високого артеріального тиску. Зібраний бджолами квітковий пилок використовується практично при будь-яких захворюваннях органів кровотворення, системи кровообігу, серця і судин. Вона корисна при порушенні мікроциркуляції крові, уповільненому серцевому ритмі, гематурії.
Використовується для лікування екземи, псоріазу, зниження набряклості, для нормалізації психічної діяльності. Пилок впливає на відновлення процесів обміну, особливо при старінні організму, тому її нерідко називають еліксиром молодості. Пилок використовують для зниження рівня сечової кислоти при подагрі, а також для зняття симптомів похмілля. Не можна приймати пилок під час їжі і перед сном. Краще вживати її за десять хвилин до прийому їжі вранці або в обід.
Зберігання квіткового пилку
Висушений бджолиний пилок слід зберігати не більше 1 року. Зберігати пилок слід в харчовому посуді у темномі місці при температурі 0-14 С. Якщо зберігати пилок правильно, то через півроку він втрачає 20-25% цілющих властивостей, через один рік – 40-45%, через два роки пилок втрачає всі цілющі властивості.