Крем мед, властивості крем-меду
Що таке крем-мед?
Крем мед, також відомий, як збитий мед, або мед-суфле, відрізняється від звичайного кристалізованого меду своєю м’якою консистенцією, що нагадує масло чи крем.
Незважаючи на його популярність у світі, в Україні він ще маловідомий. Багато людей думають, що кремований мед – це особливий вид меду, який збирають бджоли у такому ж вигляді, не підозрюючи, що його початкова форма насправді звичайна.
Як виготовити крем мед?
Крем мед отримують шляхом змішування кристалізованого і рідкого меду та постійного перемішування суміші, спеціальними пристроями протягом тривалого часу. Чим більше часу ви його змішуєте, тим пластичнішим і стабільнішим він стає. Колір меду також змінюється і стає більш блідим.
Потім суміш відстоюють деякий час, знімають зверху пінку та зберігають готовий продукт при низькій температурі для підтримання стабільної кремоподібної консистенції. Не можна використовувати емульгатори для загущення, або затвердіння меду. Процес виготовлення крем меду маловідомий більшості споживачів, вони інколи думають що він є штучним, підробленим, але це не так. Крем-мед – це просто видозмінений натуральний мед, який має іншу консистенцію.
Наповнювачі до крем меду.
Сучасні покупці дуже вибагливі, вони часто бажають мати продукцію багатьох видів і сортів, їх не влаштовує класичний вигляд і смак продукту. Тому вони шукають на полицях магазинів щось особливе і неповторне, як за смаком так і за виглядом. Продавці крем-меду реагують на попит споживачів і пропонують мед суфле, в який додано різні наповнювачі для поліпшення товарних і смакових властивостей: сушені фрукти, горіхи, какао, інші продукти бджільництва (пилок, пергу, прополіс, маточне молочко та ін.). Споживаючи суміш, разом з медом люди отримують ще й додаткові корисні речовини для організму.
Корисні властивості крем-меду з фруктовими наповнювачами.
- Підтримка імунітету – мед має антисептичні та протизапальні властивості, а фрукти містять вітаміни С, А та антиоксиданти.
- Енергія та витривалість – глюкоза та фруктоза з меду забезпечують швидке відновлення сил.
- Покращення травлення – мед стимулює обмін речовин, а фрукти містять клітковину, яка корисна для кишківника.
- Омолодження – антиоксиданти (особливо з ягід) сповільнюють процеси старіння шкіри.
- Зміцнення серцево-судинної системи – калій і магній у фруктах підтримують здоров'я серця.
Популярні комбінації та їх користь:
- З малиною – протизапальний ефект, корисний при застуді.
- З лимоном – зміцнює імунітет, очищує організм.
- З чорницею – покращує зір, захищає від стресу.
- З курагою – підтримує серце, корисний при анемії.
- З яблуком та корицею – покращує травлення, знижує рівень цукру в крові.
Чи шкідлива кристалізація меду?
Майже весь мед кристалізується, деякий ще в стільниках, якщо його пасічники не встигли відкачати, інші протягом різного терміну: кількох днів, тижнів, або місяців після відкачування. Є винятки, наприклад, акацієвий мед, який залишається в рідкому стані до двох років. Завдяки кристалізації натуральний мед виглядає особливим, зернистим, що не всім подобається. Багато споживачів асоціюють кристалізований мед з підробленим, неякісним медом, або медом, фальсифікованим цукром. Вони поняття не мають, що кристалізація є природним процесом більшості сортів меду і жодним чином не погіршує його якості, а навпаки є ознакою натуральності бджолиного меду. Багатьом сучасним покупцям важко довести, що цей продукт може бути густим, іноді твердим, але все одно це чистий, натуральний високоякісний продукт бджільництва! Навпаки, слід остерігатися рідкого меду восени, взимку та весною, адже переважна більшість сортів меду в цей час бувають тільки кристалізовані, а недобросовісні виробники нагрівають його, щоб запобігти кристалізації і продавати його, як свіжий.
Несприятливі умови для зберігання крем меду
Проблема з крем-медом полягає в тому, що він погано зберігається у теплі. Якщо він тривалий час зберігається при кімнатній температурі, то стає нестабільним, розшаровується, або при дуже високій температурі може, навіть, розплавитися - перетворитися на рідкий мед.
Часто можна зустріти у продажу кремований мед, який розшарувався і має кристалізовану консистенцію внизу, а зверху - рідку форму. Споживачі не знають, що спека влітку може вплинути на в’язкість меду-суфле, а повернення кремованого меду до початкового рідкого стану та кольору є звичайним явищем, яке мало шкодить якості меду.