Мед бджолиний, його корисні властивості.
Що таке мед?
Мед - цукриста речовина, вироблена у бджолиному гнізді з квіткового нектару, або паді. Бджоли заготовляють мед для свого харчування протягом року та вирощування розплоду. Принесений нектар рослин бджоли складають у стільники вулика та поступово переробляють на мед. Цей процес складається з випаровування вологи, ферментації та зміни хімічної структури меду. Коли мед дозріває, бджоли його запечатують восковими кришечками у стільниках (консервують). Падевий мед бджоли збирають з солодких виділень попелиць та медяної роси. Це рідкісний, але цінний для споживання людей мед, бо він містить багато мікроелементів. У сучасному бджільництві добувають в основному квітковий мед.
Види меду
Сорти меду класифікують залежно від виду рослин з яких зібрано нектар: гречаний, соняшниковий, липовий, акацієвий, ріпаковий, тощо. Часто пасічники заготовляють мед зібраний з кількох видів рослин - поліфлорний: з різнотрав'я, "травневий", лісовий, тощо. За зовнішніми ознаками кожен сорт меду різниться смаком, ароматом, кольором, густиною, здатністю до кристалізації. Ці властивості забезпечують мікроскопічні пилкові зерна, які розчинені у медові, ароматичні речовини нектару та співвідношення глюкози і фруктози.
Склад меду
До складу бджолиного меду входить близько 300 речовин і зольних елементів, але основу становлять прості цукри - глюкоза і фруктоза. Склад зрілого меду:
- фруктоза - до 40 %;
- глюкоза - до 30 %;
- сахароза - до 5 %;
- інші цукри (понад 40 видів) - до 1%;
- азотисті сполуки (білки, амінокислоти) - до 0,5%;
- мінеральні речовини (13-20 найменувань) - до 0,3%;
- органічні кислоти (лимонна, яблучна, глюконова, молочна та інші);
- ферменти (інвертаза, амілаза, каталаза та інші);
- ароматичні речовини;
- вітаміни (В, С);
- біогенні стимулятори;
- вода - до 18 %.
Добування меду
Пасічники відкачують мед у спеціальних медогонках, де прокручуються розпечатані стільники. За допомогою відцентрової сили мед витікає з комірок. Відкачаний мед фільтрується та зберігається у ємностях до реалізації. Найкращі умови зберігання: харчові герметичні ємності, темне, без сторонніх запахів приміщення, стабільна температура 12-18 град.С.
Останнім часом популярності набуває стільниковий мед, який реалізується у невідкачаних, запечатаних стільниках. Цей мед набагато корисніший, адже він не стикався з повітрям, металом медогонки чи тарою. Він не втрачає свого природнього аромату, лікувальних властивостей та активності ферментів.
Корисні властивості меду
Корисними властивостями володіє тільки натуральний мед, який не пройшов різних технологічних обробок. При термічному нагріванні мед втрачає всі свої властивості, тому що при цьому змінюється молекулярна структура меду, і він перетворюється на карамелізовану речовину, яка може навіть негативно вплинути на здоров'я. Мед застосовують як загальнозміцнюючий засіб, при лікуванні простудних, захворювань та хвороб шлунково-кишкового тракту. Темні сорти меду корисні хворим на серцево-судинні заховрювання. Особливо корисно вживати мед дітям для посилення обмінних процесів та розвитку.
Лікувальні властивості бджолиного меду:
- Мед є антибактеріальним, протигрибковим і антивірусним засобом.
- До відкриття інсуліну лікарі-гомеопати використовували мед в лікуванні діабету і рекомендували хворим є мед замість цукру.
- Чайна ложка натурального меду перед сном, діє як заспокійливий засіб, допоможе швидше заснути.
- Мед підвищує енергетичний рівень, життєвий тонус людини.
- Кашель добре піддається лікуванню медом. При застуді випивайте на ніч склянку гарячого молока з чайною ложкою меду.
- Мед, змішаний з імбиром, соком лимона і теплою водою, зменшує відчуття нудоти і додає сил.
- Вживання натурального меду допомагає зменшити судоми. Вони походять з-за низького рівня магнію і калію в крові. Мед приводить ці рівні в збалансований стан.
- Мед використовують при лікуванні анемії, так як в ньому міститься багато корисних речовин, особливо залізо і мідь, а нормальний рівень гемоглобіну в крові залежить від необхідної кількості саме цих елементів в організмі.
- Мед застосовують при всіх видах кишкових розладів, так як він є відмінним антибактеріальним засобом.
- Знижує втому і прискорює серцебиття.
- Мед містить багато ферментів, необхідних для нормального перетравлення їжі.
- Мед - це відмінний засіб при різних ранах. Адже він має антисептичні, антибактеріальні властивості, які знищують мікробні інфекції і сприяють швидкому загоєнню рани.
- Мед часто використовують в косметологічних цілях для виготовлення різних масок на шкіру та волосся.
- Вживання меду допомагає схуднути. Мед має протилежну з жиром структуру, тому він допомагає розщеплювати жир.
Зберігання меду
Мед зберігають у скляному посуді, або тарі з харчового пластику, герметично закритим. Мед гігроскопічний, а тому може легко вбирати вологу. Крім цього у відкритому посуді швидко вивітрюється аромат і мед стає без запаху та смаку. Ємність з медом не потрібно зберігати у холодильнику. Найкращі умови для цього продукту - темне, сухе місце та кімнатна температура.