Наші контакти
На зв'язку пн-сб 9-00 - 18-00
 Особистий кабінет
 Кошик
Товарів: 0
Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва

Корисні речовини у квітковому пилку

Характеристики пилку бджолиного

Квітковий пилок має виключно багатий і складний склад. Він містить всі необхідні для росту і розвитку організму поживні речовини - білки, ліпіди, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, ензими, гормони та ін.. Кількість зазначених компонентів в пилку мінливе і залежить не тільки від виду рослини, але і від термінів збору. Значні коливання спостерігаються у пилку одного і того ж виду. Вони пов'язані з періодом цвітіння рослин, з грунтовими, кліматичними та географічними умовами, з умовами та тривалістю збереження пилку. Існуючі відмінності у складі пилку передусім обумовлені способом її збору. При зборі пилку з квіток бджоли додають до неї секрети своїх слинних залоз, нектар і мед, що містять багато вуглеводів.

У пилку з комірок під дією молочнокислих бактерій відбувається бродіння, утворюється молочна кислота і підвищується загальна кислотність, а значення рН (кислотності) зменшується. При збереженні квіткового пилку виявлено зниження кількості білків і вітамінів, особливо вітаміну С. У свіжозібраного пилку міститься 20-30% води, а у висушеного при температурі 45ºС - 8-14%. Висока вологість висушеного пилку пояснюється гігроскопічністю пилкових зерен. 

Вміст органічних речовин у пилку

Кількість білків варіює в широких межах. Порівняно бідний білками пилок:

  • сосни (7%);
  • кульбаби (11-14%).

Більш багатий білками пилок:

  • троянди (35%); 
  • пальми (35%); 
  • дуба (31-35%); 
  • ліщини (29%);
  • сливи (28%); 
  • фацелії (27%);
  • персика (26%);
  • соняшнику ( 27-29%); 
  • евкаліпта (26%) та ін..

Білки квіткового пилку складаються з альбумінів, глобулінів і пептонів. Вони знаходяться в пилку у вільному або зв'язаному стані з вуглеводами і пігментами. У білковому складі пилку встановлено наступні амінокислоти: аланін, аргінін, глікокол, аспаргіновая і глутамінова кислоти, серин, валін, гістидин, лізин, метіонін, фенілаланін, лейцин, ізолейцин, пролін, треонін, тирозин, триптофан, цистин і цистеїн. У кількісному відношенні переважають: аспаргінова і глутамінова кислоти і пролін. Вільні кислоти знаходяться в пилку у невеликій кількості. Їх загальна кількість - 1-4 г на 100 г. пилку, а кількість проліну - 1-3 г на 100 г. пилку. Кількість інших вільних амінокислот найчастіше нижче 100 мг. в 100 р. пилку, а деякі амінокислоти взагалі відсутні або ж виявляються тільки їх сліди. Пилок містить всі необхідні для людського організму незамінні амінокислоти. Кількість азоту коливається від 2 до 6%, причому відома частина азоту - небілкового походження.

Іншим важливим компонентом пилку є вуглеводи. У цю групу органічних речовин входять: глюкоза, фруктоза, сахароза, арбіноза, галактоза, рибоза, ксилоза, рафіноза, декстрини, крохмаль і целюлоза. Вперше в рослинному пилку виявлено наявність лактози. У пилку, зібраним бджолами, переважають інвертні цукру (глюкоза і фруктоза), потрапляють в неї разом з нектаром і медом. Клітковина у великій кількості міститься в оболонках пилкових зерен, але відносна її частка по відношенню до загальної маси пилку невелика: 1-3%. Кількість крохмалю досягає 7%, але найчастіше близько 2%. Різко відрізняється за кількістю крохмалю пилок кукурудзи, він містить до 22% крохмалю.

Вміст жирів у пилку  варіює залежно від виду рослин і найчастіше знаходиться в межах 1-5%. Пилок кульбаби містить найбільше жирів - 10-14%. Ефіророзчинна фракція складається з жирних кислот, вуглеводнів, стеролів, спиртів і т.д. У пилку встановлено наявність деканової, пальмітинової, олеїнової, лінолевої,  ліноленової, стеаринової, лауринової кислот, що мають парне число вуглецевих атомів, а також гептадеканової кислоти (С17) і кислоти з 23 вуглецевими атомами. Найбільше в пилку міститься пальмітинової, ліноленової, лінолевої і олеїнової кислот. Жирні кислоти знаходяться в пилку у вільному стані, або у формі складних ефірів гліцерину.

До складу ефіророзіинних речовин входять ненасичені вуглеводні - трікозан (С23), пентокозан (С25), гептакозан (С27) і нонакозан (С29); граничні одновалентні спирти - n-тетракозанол, n-гексакозанол і кетони (нормальні три-, пента-, гептил - і нонакозанол). Пилок містить від 13 до 16 вуглеводнів. З пилкових зерен виділені ряд стеролів, основним з яких є 24-метіленохолестерол. Крім нього, встановлені: полінастанол, холестерол, фукостерол, кампестерол, дезместерол, стигмастерол і сітостерол. Кількість їх варіює залежно від виду пилку.

Квітковий пилок особливо багатий на вітаміни. У порівнянні з медом їх кількість значно більше, а за вмістом вітамінів В1, В2 і Е пилкові зерна багатші ніж фрукти. Пилок є головним джерелом вітамінів для бджіл. Наявність невеликих кількостей вітаміну D (0,2-0,6 ME в 1 гр.) в пилку на думку деяких дослідників пояснюється впливом сонячних променів протягом 12 год. Забарвлення пилкових зерен дуже різноманітна - від майже білого до темно-бурого. Встановлено, що пилок містить флавоноїди (рутин, кверцетин, лейкоантоціани і катехіни) і каротиноїди (альфа- і бетакаротин, лікопен, ксантофилл і зеаксантин). Загальна кількість каротиноїдів досягає 57 мг%, причому ксантофілли складають 14-40, а каротин - 4,7-17,6 мг%. Каротин (провітамін А) з біологічної активності відповідає 50% активності вітаміну А. Кількість рутину (вітамін Р) у складі флавоноїдів пилку досягає 60 мг/100 г. Пилок ентомофільних рослин багатшими каротиноидами, ніж пилок анемофільних.

Мінеральні речовини бджолиного пилку

Вміст мінеральних речовин у пилку коливається від 1 до 7%. Найбільше в ній калію, кальцію, фосфору і магнію. Встановлено наступний вміст мінеральних речовин у відсотках в золі:

  • калій 20-45%;
  • кальцій 1-15%;
  • магній 1-12%;
  • фосфор 1-20%;
  • кремній 2-10%;
  • залізо 0,1-10%;
  • сірка 1 %;
  • хлор 0,8-1%;
  • в меншій кількості в пилку виявлені: марганець, цинк, кобальт, свинець, барій, срібло, золото, ванадій, вольфрам, іридій, ртуть, молібден, хром, кадмій, стронцій, паладій, платина і титан.

Кількість мінеральних солей в пилку більше, ніж в меді, тому пилкові зерна є основним джерелом мінеральних речовин, які відіграють важливу роль у життєдіяльності бджіл.

Пилок містить близько 50 ензимів - біологічних каталізаторів, що прискорюють хімічні реакції в організмі бджіл. У пилку встановлено наявність амілази, інвертази, каталази, пероксидази, фосфатази, цитохромоксидази, рібонуклеази, коцімази, лактат- і сукцинатдегідрогенази і багатьох інших ферментів. Квітковий пилок містить від 0,6 до 4,87% нуклеїнових кислот, причому рибонуклеїнових кислот більше, ніж дезокеірібо-нуклеїнових. У пилкових зернах виявлено присутність біологічно активних речовин, що володіють гормоноподібною дією. По своїй дії вони подібні з ауксинами, регуляторами росту рослин. З пилкових зерен виділені дві речовини, що прискорюють ріст рослин, і одне гальмуючий його. Крім флавоноїдних і каротиноїдних речовин, пилок містить хлорогенові і тритерпенові кислоти, що належать також до біологічно активних речовин.

 

Дата: 2022-01-04 | Автор: Соколов Ігор
Категорія: Застосування продуктів бджільництва
Переглядів: 8731 | Теги: що містить квітковий пилок, пилок бджолиний, склад пилку | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]