Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Корисні речовини у квітковому пилку
Характеристики пилку бджолиногоКвітковий пилок має виключно багатий і складний склад. Він містить всі необхідні для росту і розвитку організму поживні речовини - білки, ліпіди, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, ензими, гормони та ін.. Кількість зазначених компонентів в пилку мінливе і залежить не тільки від виду рослини, але і від термінів збору. Значні коливання спостерігаються у пилку одного і того ж виду. Вони пов'язані з періодом цвітіння рослин, з грунтовими, кліматичними та географічними умовами, з умовами та тривалістю збереження пилку. Існуючі відмінності у складі пилку передусім обумовлені способом її збору. При зборі пилку з квіток бджоли додають до неї секрети своїх слинних залоз, нектар і мед, що містять багато вуглеводів. У пилку з комірок під дією молочнокислих бактерій відбувається бродіння, утворюється молочна кислота і підвищується загальна кислотність, а значення рН (кислотності) зменшується. При збереженні квіткового пилку виявлено зниження кількості білків і вітамінів, особливо вітаміну С. У свіжозібраного пилку міститься 20-30% води, а у висушеного при температурі 45ºС - 8-14%. Висока вологість висушеного пилку пояснюється гігроскопічністю пилкових зерен. Вміст органічних речовин у пилкуКількість білків варіює в широких межах. Порівняно бідний білками пилок:
Більш багатий білками пилок:
Білки квіткового пилку складаються з альбумінів, глобулінів і пептонів. Вони знаходяться в пилку у вільному або зв'язаному стані з вуглеводами і пігментами. У білковому складі пилку встановлено наступні амінокислоти: аланін, аргінін, глікокол, аспаргіновая і глутамінова кислоти, серин, валін, гістидин, лізин, метіонін, фенілаланін, лейцин, ізолейцин, пролін, треонін, тирозин, триптофан, цистин і цистеїн. У кількісному відношенні переважають: аспаргінова і глутамінова кислоти і пролін. Вільні кислоти знаходяться в пилку у невеликій кількості. Їх загальна кількість - 1-4 г на 100 г. пилку, а кількість проліну - 1-3 г на 100 г. пилку. Кількість інших вільних амінокислот найчастіше нижче 100 мг. в 100 р. пилку, а деякі амінокислоти взагалі відсутні або ж виявляються тільки їх сліди. Пилок містить всі необхідні для людського організму незамінні амінокислоти. Кількість азоту коливається від 2 до 6%, причому відома частина азоту - небілкового походження. Іншим важливим компонентом пилку є вуглеводи. У цю групу органічних речовин входять: глюкоза, фруктоза, сахароза, арбіноза, галактоза, рибоза, ксилоза, рафіноза, декстрини, крохмаль і целюлоза. Вперше в рослинному пилку виявлено наявність лактози. У пилку, зібраним бджолами, переважають інвертні цукру (глюкоза і фруктоза), потрапляють в неї разом з нектаром і медом. Клітковина у великій кількості міститься в оболонках пилкових зерен, але відносна її частка по відношенню до загальної маси пилку невелика: 1-3%. Кількість крохмалю досягає 7%, але найчастіше близько 2%. Різко відрізняється за кількістю крохмалю пилок кукурудзи, він містить до 22% крохмалю. Вміст жирів у пилку варіює залежно від виду рослин і найчастіше знаходиться в межах 1-5%. Пилок кульбаби містить найбільше жирів - 10-14%. Ефіророзчинна фракція складається з жирних кислот, вуглеводнів, стеролів, спиртів і т.д. У пилку встановлено наявність деканової, пальмітинової, олеїнової, лінолевої, ліноленової, стеаринової, лауринової кислот, що мають парне число вуглецевих атомів, а також гептадеканової кислоти (С17) і кислоти з 23 вуглецевими атомами. Найбільше в пилку міститься пальмітинової, ліноленової, лінолевої і олеїнової кислот. Жирні кислоти знаходяться в пилку у вільному стані, або у формі складних ефірів гліцерину. До складу ефіророзіинних речовин входять ненасичені вуглеводні - трікозан (С23), пентокозан (С25), гептакозан (С27) і нонакозан (С29); граничні одновалентні спирти - n-тетракозанол, n-гексакозанол і кетони (нормальні три-, пента-, гептил - і нонакозанол). Пилок містить від 13 до 16 вуглеводнів. З пилкових зерен виділені ряд стеролів, основним з яких є 24-метіленохолестерол. Крім нього, встановлені: полінастанол, холестерол, фукостерол, кампестерол, дезместерол, стигмастерол і сітостерол. Кількість їх варіює залежно від виду пилку. Квітковий пилок особливо багатий на вітаміни. У порівнянні з медом їх кількість значно більше, а за вмістом вітамінів В1, В2 і Е пилкові зерна багатші ніж фрукти. Пилок є головним джерелом вітамінів для бджіл. Наявність невеликих кількостей вітаміну D (0,2-0,6 ME в 1 гр.) в пилку на думку деяких дослідників пояснюється впливом сонячних променів протягом 12 год. Забарвлення пилкових зерен дуже різноманітна - від майже білого до темно-бурого. Встановлено, що пилок містить флавоноїди (рутин, кверцетин, лейкоантоціани і катехіни) і каротиноїди (альфа- і бетакаротин, лікопен, ксантофилл і зеаксантин). Загальна кількість каротиноїдів досягає 57 мг%, причому ксантофілли складають 14-40, а каротин - 4,7-17,6 мг%. Каротин (провітамін А) з біологічної активності відповідає 50% активності вітаміну А. Кількість рутину (вітамін Р) у складі флавоноїдів пилку досягає 60 мг/100 г. Пилок ентомофільних рослин багатшими каротиноидами, ніж пилок анемофільних. Мінеральні речовини бджолиного пилкуВміст мінеральних речовин у пилку коливається від 1 до 7%. Найбільше в ній калію, кальцію, фосфору і магнію. Встановлено наступний вміст мінеральних речовин у відсотках в золі:
Кількість мінеральних солей в пилку більше, ніж в меді, тому пилкові зерна є основним джерелом мінеральних речовин, які відіграють важливу роль у життєдіяльності бджіл. Пилок містить близько 50 ензимів - біологічних каталізаторів, що прискорюють хімічні реакції в організмі бджіл. У пилку встановлено наявність амілази, інвертази, каталази, пероксидази, фосфатази, цитохромоксидази, рібонуклеази, коцімази, лактат- і сукцинатдегідрогенази і багатьох інших ферментів. Квітковий пилок містить від 0,6 до 4,87% нуклеїнових кислот, причому рибонуклеїнових кислот більше, ніж дезокеірібо-нуклеїнових. У пилкових зернах виявлено присутність біологічно активних речовин, що володіють гормоноподібною дією. По своїй дії вони подібні з ауксинами, регуляторами росту рослин. З пилкових зерен виділені дві речовини, що прискорюють ріст рослин, і одне гальмуючий його. Крім флавоноїдних і каротиноїдних речовин, пилок містить хлорогенові і тритерпенові кислоти, що належать також до біологічно активних речовин. Дата: 2022-01-04 | | |||
Переглядів: 8731
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |