Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Історія медоваріння в Україні
Мед, питний мед, був можливо, першим, або одним із перших спиртних напоїв, виготовлених коли-небудь людиною. Час, коли це сталося вперше губиться в глибині навіть не століть — тисячоліть. І в Україні виготовлення і вживання медових напоїв відомо з давніх-давен. Медові напої широко вживалися також в державах, які існували на території України — в Русі, в Скіфії. Згадки про медові напої часто зустрічаються в літописах, билинах, піснях, думах, прислів'ях. Це однозначно вказує на значне поширення медових спиртних напоїв в минулі епохи. Аналіз вживання меду в Україні-Русі показує, що питний мед був не просто напоєм, не просто стравою — він виконував важливу соціальну функцію. Мед варили і вживали на свята, готували і вживали мед, як правило спільно, громадою — отже мед був сакральним, ритуальним і обрядовим напоєм. Звичай вживати мед громадою існував ще з дохристиянських часів. Вживання меду стосувалося вшанування богів, культу предків, було приурочене до певних дат, свят, початку певних сільськогосподарських робіт, тощо.
Незважаючи на значне поширення медових напоїв на Русі, вважати питний мед українським національним напоєм навряд чи можливою. Спиртні медові напої були також широко поширені в інших країнах древнього світу по території сучасної Європи: в Англії, Німеччині, Литві, Польщі, Скандинавії (частково). Що цікаво, питні меди набули поширення саме на території сучасних північних країн Європи. На півдні Європи медових напоїв не було зовсім, або виготовлялося їх дуже мало, або вони не мали такого значення, як на півночі Європи. Це стосується зокрема таких країн, як Італія, Іспанія, Греція, Франція. Країни античного світу — Греція, Рим не мали значного поширення медоваріння, хоча мед у виноградному виноробстві тут застосовувався досить широко. У південних народів не було поширеним медоваріння у звичному для нас смислі, але греки і римляни добавляли мед у виноградне вино з метою покращення смаку останнього. Грекам було відомо, що міцні сорти виноградного вина добавкою меду розріджуються, а їх кислий смак — пом’якшується. Навіть поверхове вивчення джерел тієї епохи свідчить, що медові напої займали якесь особливе, навіть унікальне місце в житті древньої України. Наприклад, про це свідчать згадки купців, істориків, які бували на території України і залишили письмові згадки про неї. В цих джерелах часто згадується про значне поширення напоїв з меду, про те, як напої з меду вражали іноземців і своєю кількістю, і своєю якістю. Сербінов І. (1913), який пропагував відродження медоваріння, як прибуткової галузі бджільництва, писав: "Техніка старовинного медоваріння у всій його стрункій повноті загубилася, але те, іцо вона була грандіозна і самобутня, за це говорить народна пам’ять, народні прикмети, загадки, легенди, билини". В літературі і історіографії досить поширена думка про значну роль медових напоїв в епоху Русі. І це вірно. Але невірно вважати, що медоваріння на території України виникло чи зародилося в епоху Русі. Нехай і скупі історичні свідчення підтверджують це. Ймовірно медоваріння виникло в інші часи і при інших історичних обставинах. За однією з грецьких легенд бджіл вперше приручив Бахус — бог вина, що може опосередковано свідчити про зв’язок меду з вином чи з хмільними напоями. Чимало історичних свідчень вказують на те, що медоваріння було дуже розвинене в скіфів. Скіфська держава існувала на території України в античні часи близько 1000 років, до речі, це в два рази довше, ніж Русь — держава київських князів. Пріск Панійський, дипломат, посланник візантійського імператора до керівника готів Аттіли, відвідав Скіфію в 5-му столітті нашої ери, в кінці історії скіфської держави, коли скіфів тільки що завоювали готи. В своїй книзі "Готська історія" Пріск описав культуру і побут скіфів, зокрема він звернув увагу на хмільний напій, який вживали скіфи. Він пише, що скіфи пили, так званий "тесіоз", так само, як ромеї (римляни) вино. Із його записів зрозуміло, що скіфи меду пили досить багато і був цей напій очевидно високої якості, раз він сподобався знатному римлянину. Стає також зрозумілим, що римляни очевидно такого напою не знали, оскільки в латині не було навіть терміну для назви такого напою (Пріск пише так званий "medos”, термін в латині можливо виник на основі книги Пріска). Нам відомо, що Скіфію відвідував і Геродот, батько історії, грецький історик у 5-му столітті до нашої ери тобто на початку історії скіфської держави, тобто приблизно на 1000 років раніше, ніж це зробив Пріск Панійський. Але Геродот, теж описавши історію, культуру і побут скіфів, нічого не пише про медоваріння скіфів. Так, Геродот писав про те, що "в місцевості за Істром (Дунаєм) надзвичайно багато бджіл, так, що через них не можна пройти". Очевидно в часи Геродота, скіфи не мали такого розвитку медоваріння, як на початку нашої ери. Ця обставина побічно може свідчити про те, що медоваріння на землі України зародилося між 5 століттям до нашої ери і початком нашої ери. Більш точних історичних вказівок щодо зародження медоваріння на теренах України ми не маємо. ' Але дуже багато про поширення медоваріння в античному світі ми можемо дізнатися досліджуючи термінологію, що відноситься до галузі медоваріння у мовах різних народів. Ось яку картину дає нам філологічне дослідження терміну — мед (мед, як напій). Дивись таблицю 1.
Аналізуючи таблицю, зі здивуванням ми відмічаємо, що в мовах більшості європейських народів, слово "мед" однакове, що стосується його значення, як спиртного напою. Коли і звідки поширився цей термін по Європі. Ми можемо висловити обережне припущення, що цей термін родом з України, а поширився він в епоху переселення народів, тобто не пізніше кінця 5-го століття нашої ери. Які в нас є підстави так вважати. Як пише Пріск термін мед ("medus") в смислі назви напою існував у скіфів вже в 5-му столітті. Зрозуміло він існував і раніше, ніж це описав Пріск. В українській мові термін мед означає одночасно і продукт харчування і спиртний напій на його основі — це може свідчити, якщо і не про виникнення самого напою, його технології на наших землях, то принаймні, самої назви. Показовим є той момент, що не у всіх європейських мовах є термін "мед" — який означає хмільний напій на основі меду. Наприклад, в іспанській, італійській, шведській, датській мовах його немає. Тобто, в названих мовах є поняття — медове вино, але виражене воно не словом мед (med). Справа тут ось у чому — ці мови виникли пізніше (це порівняно молоді мови), ніж термін мед поширився Європою. Отже значне поширення медоваріння і поширення терміну мед ми мали до кінця 5-го століття, оскільки термін проник в латинь, а латинська мова після 5-го століття стала мертвою мовою і нових термінів засвоювати вже не могла. В більшості європейських мов термін мед, в смислі продукт харчування має зовсім інше звучання, причому в кожній мові своє власне. Із всього вищесказаного ми можемо обережно припустити, що термін мед поширився Європою саме з України. Втім, це лише гіпотеза. Із сказаного ми можемо зробити висновок, що медоваріння було помітним явищем європейської культури на межі переходу від античності до середньовіччя. Морзе нарахував до 30 назв і термінів, якими називали хмільні напої на основі меду в мовах народів центральної і північної Європи. Він також погоджується, що термін "мед" була найбільш загальна і міжнародна назва хмільних напоїв на основі, власне меду в тогочасному світі. Отже, можемо констатувати, що мед варили повсюди в Європі, і стверджувати що медоваріння виникло саме в Україні в нас немає ніяких підстав. Чому ж тоді термін "мед" поширився світом саме з України, якщо вірна наша гіпотеза. Причин цього могло би бути кілька. Причому пояснення цього феномену могло би бути дуже просте. Наприклад таке, в Україні в древні часи просто було багато меду (що ніхто не ставить під сумнів), значно більше, ніж в інших країнах і тут могло виникнути медоваріння в значних обсягах, адже відомо, що медоваріння виникає там і завжди, якщо на ринку є надлишок меду, або мед на ринку дуже дешевий. Але це надто просте пояснення, щоб бути вичерпним. Поза всяким сумнівом, медові напої походженням з України були дуже високої якості, банальністю світ не завоюєш, адже на якість напоїв звернули увагу греки і римляни, а толк в напоях вони знали, відомо, що вина античної Греції і Риму славилися в ту пору по всьому світу. Тут доречно звернути увагу і на такі обставини. Білі виноградні вина найкраще вдаються по північній межі поширення винограду, чому — невідомо. Є деяка спорідненість медових вин з білими виноградними, за смаком, за технологіями. Цілком можливо висока якість медових вин була зумовлена кліматичними, природними, погодними умовами давньої України. Певне значення могли мати чистота води, склад ґрунтів, дріжджова мікрофлора місцевості. Не варто виключати і такої можливості, що в давні часи на території України існували дріжджі, які були пристосовані для зброджування тільки медового вина. Медові напої були єдиними хмільними напоями на території України в ту пору. Горілки ще не було, наша країна була надто холодна, щоб вирощувати виноград, не було тут і виноградних вин, ще не було пива — отже медові вина не знали конкурентів. В цьому їх унікальність для нашої землі протягом довгої історії існування медоваріння на території України. І в словенську добу, медоваріння було поширене на території України. Про ці часи уже значно більше свідчень, як письмових, так і усних. Мед в Русі варили, як колективно, громадами до свят, так і кожен член громади мав право самостійно варити мед. Мед варили всі прошарки суспільства — князі, знать, духовенство, міщани, селяни. Досить розвиненим було медоваріння і в часи литовсько- польського панування. В ті часи важлива роль в підтримці медоваріння належала громадським організаціям братствам і монастирям. Але мед варили уже з певними обмеженнями, все частіше потрібно було брати дозвіл на варіння меду Тенденції до занепаду медоваріння простежуються вже з часів Русі. Але особливо цей процес пришвидшився з часу винайдення горілки, яка частково замінила медові напої. Але пояснювати занепад медоваріння лише винайденням горілки було би, на нашу думку не зовсім вірно. Свою роль відіграли загальний занепад бджільництва, можливо зміна мікрофлори, навіть зміна клімату — в часи, коли варили мед на Русі було значно тепліше. Втім, питні меди були кращими спиртними напоями в Україні до кінця 17-го століття. Свого піку занепад медоваріння досяг в 18-му столітті. З тих пір були неодноразові спроби відродити медоваріння. Були і локальні успіхи в цих спробах. Варто згадати, про деяке пожвавлення медоваріння на початку 20-го століття, та в часи непу — 1924-29-й роки. Але ті соціальні потрясіння, які наступали згодом, так і не дали відродити медоваріння повною мірою. За матеріалами книги М.Горніча "Медові вина"
Дата: 04.01.2022 | | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Переглядів: 3289
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |