Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Лікувальні властивості різних видів меду
Лікувальні властивості медуЦілющі властивості медодаїв проявляються на сприятливому фоні, який створюється бджолиними продуктами. Висока концентрація біологічно активних речовин у них обумовлена еволюцією бджоли. Враховуючи інтенсивне і коротке життя бджоли (35-50 днів), харч, який бджола приносить для вигодовування розплоду, повинен за мінімуму маси мати максимум енергетичних і пластичних компонентів, які забезпечують оновлення тканин, органів і функціонування всього організму. Такий харч знаходиться в генеративних органах рослин: у нектарниках квітів виділяється багатий на енергоємні цукри нектар, а в чоловічих утвореннях (формуваннях) квітів створюється пилок — джерело нуклеїнових кислот, амінокислот, протеїнів тощо. Але бджола, використовуючи секрети своїх залоз (надскладна біотехнологія), перетворює ці продукти в низку найдовершеніших у природі продуктів: меду, перги, маточного молочка, прополісу... За всієї досконалості сучасних промислових технологій, обладнання і могутності людського розуму людина не може повторити ці технології і створити такі ж продукти. Таким чином, в основі унікальних властивостей меду як біологічно активного природного сполучення лежить його подвійна природа. В ньому є рослинні компоненти з нектару і біологічно активні добавки, які виробляються бджолами і збагачують мед. їхня комплексна дія й обумовлює надзвичайну ефективність медів, перевірену багатьма поколіннями всіх народів і рас... Меди, зібрані з різних видів рослин, як і ці рослини, діють на людський організм по-різному — на перебіг певних хвороб благотворний вплив одних медів переважає над іншими. І це зрозуміло, бо лікувальні властивості медоносних рослин, безумовно проявляються і в нектарі їхніх квітів, у тому числі через пилкові зерна, які потрапляють з нектаром. Багато напрямків використання меду в сучасній медицині співпадають із традиціями народної медицини. Характеристика різних видів медуМеди, зібрані з різних видів рослин, діють на людський організм як і рослини, по-різному — благотворний вплив на перебіг певних хвороб одних медів переважає над іншими.
Як видно із статті, більшість медів позитивно діє на серцево-судинну систему, печінку, органи дихання, органи травлення. Широкий спектр дії в липовому, гречаному, акацієвому меді і у всіх поліфлорних медах. Загалом же всі меди корисні і сприяють виздоровленню, але якщо є вибір, то чому б не зорієнтуватись на мед, в якому лікувально- профілактична дія на певну хворобу більше виражена. Мед, як і інші бджолині продукти, можна використовувати для профілактики, або ж за стабільного перебігу хвороби. При загостренні хвороби потрібно звертатись до лікаря. За матеріалами статті В.Соломки журнал "Бджолярський круг/за рентабельну пасіку" №3, 2012 Дата: 05.01.2022 | | |||
Переглядів: 6971
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |