Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Мед при цукровому діабеті
Мед і цукровий діабетЦукровий діабет є досить серйозним і поширеним захворюванням ендокринної системи. Тим не менш, такий діагноз - це ще не вирок. Існує ряд методик, які не тільки підтримують нормальний рівень інсуліну, але й дозволяють проводити ефективне лікування. Протистояти цукровому діабету можна різними способами, в тому числі і використовуючи рецепти народної медицини. Це можуть бути спеціальні дієти, вживання відварів трав, а також застосування продуктів бджільництва, включаючи мед.
Не дивлячись на суперечливу думку фахівців, щодо впливу меду на вміст інсуліну в крові, існують докази сприятливого впливу цього продукту. Пояснюється це унікальним складом меду, який включає в себе близько 200 різних компонентів, які позитивно діють на життєві функції людини, в тому числі і обмінні процеси. Особливою цінністю для людей, у яких діагностовано цукровий діабет, є наявність у складі меду простих цукрів. Вони представлені у вигляді таких з'єднань, як глюкоза і фруктоза, які засвоюються організмом без участі інсуліну. Велика кількість спостережень показує, що плодовий цукор (фруктоза, левульоза) переноситься і засвоюється діабетиками добре. Амос Рут, Роберт Гетчинсон і Л. Певзнер теж повідомляють про те, що діабетики добре переносять фруктозу. У натуральному меді, особливо в акацієвому, присутній такий мікроелемент, як хром. Він сприяє поліпшенню працездатності гормонів, стабілізації рівня цукру в крові, а також робить позитивний вплив на утворення жирових клітин, а саме на їх зменшення. Якщо регулярно вживати відповідні порції меду, то може спостерігати зниження кров'яного тиску, а також рівень концентрації гемоглобіну. У зв'язку з наявністю корисних мікроелементів та вітамінів, що містяться в меді, цей продукт заповнює дефіцит необхідних для організму речовин. Як правильно вживати мед при цукровому діабеті?Перед введенням в раціон меду, слід проконсультуватися з провідним лікарем. В залежності від типу цукрового діабету, стадії розвитку, а також результатів аналізів, фахівець оцінить можливість вживання меду.
Середньодобова доза для людей, у яких діагностовано діабет, не повинна перевищувати двох столових ложок. Для найкращого засвоєння вуглеводів, що містяться в меді, а також виключення підвищення рівня цукру в крові, слід одночасно вживати супутні продукти. Краще, якщо це буде рослинна їжа, багата клітковиною. У разі вживання мед з хлібом, необхідно використовувати низькокалорійні сорти. Також можна розводити столову ложку меду в теплій воді і приймати розчин щоранку. Так як мед відрізняється певною калорійністю і має у своєму складі деяку кількість вуглеводів, необхідно скорегувати вже існуючу дієту для пацієнтів. Безпечний раціон харчування потрібно складати тільки спільно з фахівцем, а в подальшому, суворо дотримуватися встановлені обмеження. Мед, що приймається при захворюваннях ендокринної системи, повинен бути виняткове натуральним і свіжим. В іншому випадку підвищується ризик підвищення рівня цукру в крові, збільшується вірогідність ожиріння та інших негативних наслідків. Лікування цукрового діабету медомУ сучасній медицині мед не використовується, як засіб, що сприяє лікуванню цукрового діабету. У той же час, цей продукт не виключається в дієтах, призначених для діабетиків. Дослідження в галузі впливу складових меду на рівень цукру в крові проводилися багатьма вченими, у тому числі і А.Я. Давидовим. Досвідченим шляхом було встановлено, що при регульованих дозах, мед позитивно впливав не тільки на загальне самопочуття хворих на цукровий діабет, але і на склад їх крові. Аналогічні досліди проводилися і фахівцями Болгарії, які також підтвердили можливість використання меду для хворих на цукровий діабет. Результати аналізів добровольців, страждаючих дисфункцією ендокринної системи, показали стабілізацію рівня інсуліну в крові і поліпшення обмінних процесів в організмі.
За даними журналу «Бджола» та газети «Щоденник», професор Софійського медичного факультету Ст.Ватев провів дослідження лікувальної дії меду на дітей, хворих на цукровий діабет. З приводу свого дослідження проф. Ватев робить наступне повідомлення: «... Мною встановлено також, що бджолиний мед дає гарні результати при цій хворобі, що було перевірено мною. П'ять років тому мені довелося лікувати 36 дітей - діабетиків і я застосував лікування медом, що дало позитивні результати. Хворим рекомендую приймати мед по чайній ложці вранці, в обід і ввечері, звичайно, дотримуючись необхідної дієти. Найкраще вживати свіжий весняний мед і по можливості більш тривалий час. Сприятливий вплив меду при лікуванні цукрового діабету пояснюю багатим вмістом всіх видів вітамінів у меді ... ».
Були вивчені зміни вмісту цукру в крові та сечі у 500 хворих (з нормальними показниками), підданих лікуванню медом через захворювання дихальних шляхів. Вони вживали протягом 20 днів по 100-150 г меду на день. За цей час вміст цукру в крові не збільшився, а навпаки - з 127,7 мг в середньому на хворого після лікування зменшився в середньому до 122,75 мг, а в сечі не виявлено цукру в жодного з них.
Якщо спільно з фахівцем прийнято рішення включити в раціон мед, то слід з особливою дисципліною підходити до добової норми. Не слід самостійно проводити досліди з продуктами бджільництва і нехтувати рекомендаціями дієтолога. Також потрібно розуміти, що мед повністю не замінить спеціальних лікарських засобів, призначених для регулярного застосування хворим на цукровий діабет.
Дата: 14.07.2022 | | |||
Переглядів: 21875
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |