Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Перга - бджолиний хліб, цінність перги
Що таке перга?Загальновідомо, що свіжозібраний пилок квітковий, маючи підвищену вологість, швидко втрачає свої цілющі властивості і стає непридатним для споживання. За мільйони років свого існування бджоли «навчилися» його зберігати, перетворивши в пергу. Принісши в вулик по дві грудочки пилку-обніжжя масою 8-15мг кожна, бджола
складає їх у комірку щільника. В одній комірці міститься до 18 грудочок обніжжя загальною масою 140-180мг. Інші бджоли утрамбовують пилок та заливають медом. ![]() Протягом 15 днів у комірці відбувається ферментація під дією таких мікроорганізмів як цукрові гриби, дріжджі, лактобацили, молочнокислі та водневі бактерії. За час ферментації утворюється молочна кислота, що консервує продукт. Консервуючі властивості цього продукту настільки сильні і настільки стерильні умови у вулику, що бджоли не завжди запечатують пергові рамки. Цей дивовижний продукт називається пергою і використовується бджолами для відгодовування розплоду. Інша його назва-«бджолиний хліб». Із перги виділено до 100 видів дріжджів, які синтезують вітаміни, збагачують пергу деякими ферментами та ліпідами. Тому кількість біологічно активних сполук у перзі більша, ніж у квітковому пилку. Перга – найбагатше природне джерело вітамінів, особливо багато в ньому каротиноїдів (від 200 до 875 мкг/г), вітаміну Е (до 170 мг/100 г). Багато вітамінів групи В, вітаміноподібна сполука – інозит, міститься в кількостях, більших, ніж у будь-яких інших продуктах.
Лікувальні властивості пергиЗавдяки унікальному хімічному складу перга корисна не тільки для бджіл, але і для людини. Вона підвищує імунітет, покращує адаптогенні можливості організму, сприяє зменшенню втоми, відіграє важливу роль в дієтичному харчуванні. Бджолиний хліб застосовують під час лікування колітів, хронічних запорів, проносів, гепатитів. Чудовий вплив на шлунково-кишковий тракт обумовлений мікрофлорою перги. У світі не існує іншого натурального продукту, що міг би повністю збалансувати заселення кишківника тими мікроорганізмами, які нормалізують процеси травлення. Дисбактеріоз (різної ступені важкості) виникає за життя людини досить легко, багато з нас навіть не знають, що порушили корисну мікрофлору кишківника прийманням антибіотиків або іншим шляхом. Ми відчуваємо тільки результат цих порушень – хвороби кишкового тракту, алергічні реакції (діатези у дітей) та багато ускладнень, викликаних неправильним та послабленим травленням їжі.
Як вживати пергу?Вважається, що для заселення кишківника необхідними мікроорганізмами достатньо 40 г перги (по 1-2 г тричі на день за півгодини до їжі). Під дією перги покращується доступ крові до нижньої частини тіла. Тому його застосовують під час лікування хвороб статевих органів – чоловічого безпліддя, аденоми передміхурової залози, підвищення потенції.
Пергу рекомендовано вживати вагітним жінкам для підвищення імунітету та запобіганню токсикозу в перші місяці вагітності. Бджолиний хліб допомагає відновити кровообіг після перенесених інсультів, а також при черепно-мозкових травмах. Для людей похилого віку він може слугувати засобом для запобігання недоумкуватості та послаблення пам'яті. Механізм лікування серцево-судинних захворювань за допомогою перги полягає в поповненні серцевих мязів калієм. Калій перги чудово засвоюється, бо має природне походження і знаходиться в комплексі з іншими біологічно активними речовинами. При цьому судини стають більш еластичними, відновлюється мозковий кровообіг. З профілактичною метою пергу можна приймати і дорослим, і дітям по 1 чайній ложці за один або декілька разів. Продукт потрібно потримати в роті, розчинити слиною і деякий час не запивати водою. Дата: 2022-01-15 | | |||
Переглядів: 7398
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |