Перга бджолина, її корисні властивості.
Що таке перга?
Перга - бджолиний хліб. Власне бджоли споживають не квітковий пилок, який приносять у вулик, а пергу, яка утворилася з нього. Свіжопринесений пилок з пилконосів бджоли складають у комірки стільників, переважно темних, Деяка частина його розміщується у середині гнізда біля розплоду, для швидкого споживання, а переважна більшість відкладається бджолами скраю гнізда. Коли мало нектару у природі, бджолосім'ї забивають пилком значну кількість рамок, що може призвести до зменшення кількості розплоду. Тому надлишок пилку відбирається пасічниками за допомогою пилковловлювачів.
Зібрані пилкові зерна з кошиків на лапках робочі бджоли розвантажують прямо у комірки стільників та утрамбовують їх головою для ущільнення. Комахи по черзі складають принесений пилок у стільник та трамбують його поки не заповнять комірки на 2/3. Решта частина комірки слугує для заповнення медом та ферментами слини бджіл. При складанні пилку у комірки стільників бджоли не враховують ботанічного походження пилку, а тому у комірках можна знайти пергу різного кольору з різних рослин.
Як утворюється перга?
Після складання пилку у стільники, він через деякий час перетворюється на пергу під впливом високої температури гнізда, речовин з тіла бджіл, мікроорганізмів, вологи. Тобто відбувається складний біохімічний процес ферментування перги, в результаті чого вона перетворюється на корм для бджіл, який може тривалий час зберігатись. В результаті цілого ряду біохімічних перетворень виникає структурна зміна, дякуючи якому, перга значно перевершує своїми властивостями квітковий пилок по багатьом показникам утричі.
В результаті перетворень у перзі відбувається зміна властивостей:
- здатність до проростання пилкових зерен зникає;
- сахароза перетворюються на глюкозу і фруктозу;
- прості цукри частково перетворюються на молочну кислоту;
- росте вміст вітаміну К;
- збільшується концентрація мікроелементів (особливо заліза, магнію, калію, йода);
- збільшується вміст антиоксидантів (флавоноїдів, каротиноїдів, кварцетину та ін.)
- збільшується кількість ферментів;
- збільшується термін зберігання;
- покращується засвоюваність пилкових зерен.
Пасічники добувають цей продукт бджільництва, шляхом подрібнення охолоджених стільників та очищення гранул перги від воску. Отримується концентрований натуральний продукт, який має більш цінні властивості ніж бджолиний пилок, особливо що стосується його засвоюваності.
Користь перги.
Багаторічні дослідження властивостей перги говорять про значні її перспективи для лікування багатьох захворювань людини. Її успішно застосовують для лікування:
- простатиту і аденоми простати;
- хронічного гепатиту та цирозу печінки;
- захворювань підшлункової залози
- кишкових захворювань (колітів, запорів);
- атеросклерозу;
- серцево-судинних захворювань, гіпертонії, анемій;
- порушень щитовидної залози;
- мастопатії у жінок;
- порушень обміну речовин;
- погіршення зору;
- послаблення імунітету та простудних захворювань;
- неврози та наслідки стресів;
- ослаблений ріст і розвиток у дітей.
Застосовують пергу натщесерце вранці по 10-15 грам, розсмоктуючи у ротовій порожнині. Основними протипоказаннями до вживання перги є індивідуальна непереносимість та алергія. Зберігають пергу у сухому, темному місці у герметичній тарі.