Перга

Перга бджолина
Перга натуральна очищена від воску, висушена, фасована по 100 грам у пакети "Дой-пак" з крафт-паперу з прозорим вікном.
Що таке перга?
Перга – це пилок, який зібраний бджолами з квітуючих рослин та складений і утрамбований бджолами у комірках стільників. Для своїх потреб, бджоли його консервують за допомогою ферментів, органічних кислот і меду. Пилок під дією високої температури вулика (35-37 град. С), мікроорганізмів, доданих бджолиних речовин проходить певний період ферментації, після чого стає придатним до тривалого зберігання у вулику – перетворюється на пергу. Крім цього бджоли додатково покривають пергу у комірках стільника шаром меду для кращого збереження її властивостей.
Пергу бджоли використовують, як «бджолиний хліб» - для власного споживання та для приготування корму під час годівлі своїх личинок. У зимовий період у стільниках перга не втрачає своїх властивостей та залишається корисною для бджіл.
Після запечатування, в одній комірці стільника залишається близько 150 мг. перги. Цього достатньо для відгодівлі 1-2 личинок.
Перга містить ті самі компоненти що і пилок, але в процесі переробки бджолами деякі речовини розщеплюються, ферментуються і, таким чином, легше засвоюються організмом. При цьому перга залишається стерильною речовиною.
Пасічники відбирають пергу з розплідних, темних стільників. Для цього їх заморожують та подрібнюють спеціальними пристроями. Після чого пергу відділяють від воску, просівають та просушують при температурі не більше 35-40 град. С.
Властивості перги
У відібраному та достатньо висушеному стані перга має вигляд грудочок неправильної форми з неоднорідним кольором - від темно-коричневого до жовтого. На смак - солодкувата та злегка кислувата. В сирому вигляді пергу зберігати поза холодильником не рекомендується – вона може запліснявіти.
До складу перги входять:
- білки;
- амінокислоти;
- вуглеводи;
- мінеральні речовини;
- вітаміни;
- гормони;
- жири;
- біологічно-активні речовини;
- ароматичні речовини.
Так з 22 відомих амінокислот у перзі міститься 20, причому всі незамінні, що є особливо корисним для людини.
Застосування перги
Пергу корисно вживати не тільки дорослим, але і дітям, так як вона легко засвоюється. Перга – більш цінний ніж пилок продукт бджільництва. Вона є природним антибіотиком.
Перга застосовується для лікування хронічних та гострих захворювань:
- Інфекційних захворюваннях дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії, ангіни).
- Чоловічих хвороб (простатиту та аденоми простати, імпотенції).
- Шлунково-кишкових хвороб: гастритів, гепатитів, колітів, запорів.
- Цукрового діабету.
- Атеросклерозу.
- Серцево-судинних захворювань, анемії.
- Щитовидної залози.
- Печінки.
- Мастопатії у жінок.
- При порушеннях обміну речовин, ожирінні.
- Затримці росту і розвитку у дітей.
- Проблемах з з зором.
- При психічній перевтомі та поганій пам’яті.
Перга покращує імунітет людини, сприяє регенерації та відновлення клітин і тканин, знижує холестерин у крові, укріплює стінки судин та міокард серця.
Пергу слід приймати по 10-15 грам на добу за 2-3 прийоми, бажано натщесерце. Тобто за один прийом необхідно вживати по кілька гранул цього продукту бджільництва.
Протипоказання до застосування перги.
Хоча перга має надзвичайно корисні властивості, але це не означає, що вона не має протипоказань. Як і будь-який продукт бджільництва, пергу необхідно з обережністю застосовувати людям з алергією. Також, особливим моментом, коли забороняється приймати пергу, є індивідуальна непереносимість до цього продукту.
Зберігання перги.
Пергу слід зберігати підсушеною у герметичній тарі у прохолодному, темному місці. Для кращого зберігання пергу змішують з медом у пропорції 1:1 до утворення медо-пергової однорідної суміші.