Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Як нам відродити медоваріння в Україні
Перед тим, як поведемо мову про відродження медоваріння в Україні, бажано усвідомити, а що ми власне втратили. Втратили ми не лише деякі типи медових вин, древнє медоваріння України — це дещо більше, ніж просто спиртні напої на основі меду. На нашу думку структурно галузь медоваріння обіймала собою: науку про медоваріння, культуру, традиції, термінологію, законодавство. Розглянемо детальніше, що означають складові медоваріння:
Так завжди буває і це можна прослідкувати з найдавніших часів, коли будь-який спиртний напій, його виготовлення, збут, вживання регламентується законодавством, інакше і не могло бути, адже це високоліквідний і високодохідний для казни товар, вживання якого, пов’язувалося ще і з суспільною мораллю. Коли ми говоримо, що ми втратили прекрасні традиції медоваріння, ми маємо на увазі втрати по всіх п’яти позиціях. Не збереглося технологій, рецепти напівзабуті, майже не збереглося книг, у нас немає жодного наукового закладу, який би займався медоварінням (ми вже згадували, яке наукове забезпечення у виноградному виноробстві). У нас зникла культура медоваріння, стосується це не лише виготовлення медового вина, збуту але і його споживання. Не залишилося в нас і традицій медоваріння і споживання медового вина. Не можна назвати жодного свята релігійного, державного чи світського, на якому було би прийнято вживати саме медові хмільні напої. Зрозуміло занепад галузі привів до зникнення і термінології — навіть ті назви медових напоїв, які дійшли до нас — ми схильні розглядати, як архаїзми, терміни, які в сучасному світі уже нічого не означають. Нарешті в нашому законодавстві немає жодного закону, підзаконного акту, чи будь-якого юридичного чи нормативного документу, який би стосувався медоваріння. Жодна інша галузь, яка стосується інших спиртних напоїв не може поскаржитись на брак уваги зі сторони законотворчих органів. Перелік втрат у медоварінні, який ми тут навели варто розглядати не як підставу для песимізму, а як план до дій, як перший крок в числі заходів по відродженню медоваріння. Отже, ми українські пасічники маємо намір відродити древню галузь медоваріння і тут виникає питання, а що це буде за галузь, яку продукцію вона буде виробляти на сучасному етапі і яке місце вона займе в сучасному світі алкогольних напоїв. Спробуємо оцінити потенціал медоваріння, яке ми плануємо відродити. Україна щороку виробляє, приблизно, 50 тис. т., або 50 млн. кг. меду. Це дещо більше одного кг. меду на одного жителя країни. Уявімо собі (розуміючи, що реально це неможливо), що ми весь мед переробимо на медове вино, наприклад на мед-четвертак. Тоді ми отримаємо 200 млн. л. медового вина, або 4-5 л. медового вина в перерахунку на одного жителя України. В сучасному морі алкогольних напоїв, які пропонує нам торгова мережа, це крапля в морі. Але ми говоримо про деяку гіпотетичну ситуацію, реально весь мед переробити на вино неможливо ні при яких обставинах, реально ми можемо переробити, на думку автора, в межах однієї десятої від зібраного в країні меду. Це буде становити лише 0,4-0,5 л медового вина на одного жителя України в рік. Правда, крім чисто медових вин, ми можемо виробляти і медово-плодоягідні. Це може збільшити теоретично можливі обсяги вдвічі, абр втричі, але все одно кількість медових вин, які ми могли би виробити, все одно незначна. Із таких попередніх і досить приблизних розрахунків ми можемо зробити ряд важливих висновків. Не вдасться відродити медоваріння в тих обсягах, в яких існувала галузь в минулі епохи. Як відомо, Радянський Союз не знав медоваріння, принаймні з 1929 р. по 1991 р. Причини були різні, серед них і та, що медоваріння виникає тільки там і тільки тоді, коли на ринку меду, виникає надлишок меду, який і може бути перероблений на медове вино. В Радянському Союзі, після того, як в 1929 році було розгромлене бджільництво під час колективізації, мед був постійно в дефіциті, аж до розвалу Союзу, тому ні про яке відродження медоваріння мова не йшла. В Україні приблизно з 2000-го року почали виникати труднощі в реалізації меду, значні обсяги меду виявилися нереалізованим, отже появилися об’єктивні передумови для відродження медоваріння. Із вищенаведених розрахунків випливає ряд важливих для практики висновків. В Україні склалися об’єктивні передумови для масового відродження медоваріння. Обсяги медових вин, які можуть бути виготовлені на основі нереалізованих запасів меду порівняно незначні, і вони не зможуть конкурувати з традиційними для нашого часу спиртними напоями — горілкою, виноградним вином, пивом. Малоймовірно, що медові вина зможуть потіснити який-небудь із названих спиртних напоїв із-за незначних очікуваних обсягів їх виробництва. Оскільки передбачувані обсяги медових напоїв будуть незначними, є сенс виготовляти медові напої тільки дуже високої якості, враховуючи високу вартість меду, в порівнянні з іншими продуктами, з яких виготовляють спиртні напої. Відроджувати медоваріння необхідно по всіх 5-ти вищеназваних пунктах, але з урахуванням сучасних реалій. Є впевненість що медоваріння відродиться на нашій землі, а джерелом цієї впевненості є наша багата і древня історія медоваріння, наші традиції, наше бджільництво, нарешті хороший приклад сусідів. Польща, яка меду виробляє в 7-9 разів менше України, зуміла відродити древнє медоваріння. На трьох комбінатах в Любліні, Кракові і Познані виготовляють хмільні меди, які є візиткою Польщі на міжнародній арені. У нас поки що не йде мова про промислове виробництво медових вин. Торкаючись теми конкретних шляхів відродження медоваріння, можна сказати, що на першому етапі — це буде відбуватися в рамках приватного домашнього виноробства. Зробити це зможуть самі пасічники без чиєї би то не було допомоги. З часом виникне необхідність зробити наступні кроки в цьому напрямку. І тут уже будуть бажані і необхідні деякі інші заходи. В країні необхідно буде мати лабораторію, яка би займалася біохімією медоваріння — адже в медоварінні постійно виникають проблеми, які потребують серйозної науково-дослідної роботи. З часом будуть проводитися культурні заходи, які стосуватимуться медоваріння. При відродженні традицій медоваріння, медові вина необхідно пропагувати не тільки серед пасічників, а і серед споживачів, які прямого відношення до бджільництва не мають — тільки так можна буде створити ринок медових напоїв. З часом виникне проблема аналізу тих медів, які реалізуються на виставках, чи ярмарках. За матеріалами книги М.Горніча "Медові вина" Дата: 04.01.2022 | | |||
Переглядів: 3321
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |