Головна » Статті » Застосування продуктів бджільництва |
Виготовлення та властивості крем-меду
Крем-мед найбільшого поширення набув у Канаді - де став найпопулярнішою альтернативою рідкого меду. А причина досить прозаїчна - за результатами дослідження споживчого ринку 46% канадців не Люботи бруднитися рідким медом. Та й на Європейському континенті крем-мед останнім часом також набуває все більшої популярності. Згідно з соціологічними дослідженнями, близько половини жителів Старого світу віддають перевагу саме кремовому меду. Але при цьому аргументують свої переваги відмінними смаковими якостями і «ніжністю». Так що ж є в крем-меді такого, що відрізняє його від звичайного меду? В першу чергу, мед, який зберігається в теплі, кристалізується, утворюючи цукрові кристали. Після чого виколупати його, не кажучи вже про те, щоб намазати на хліб, стає не таким-то і простим заняттям. Тому для отримання споживчих якостей закрісталлізірованному меду, його підігрівають. А ця процедура, як відомо, вимагає терпіння і знань, адже перевищення температури підігріву неминуче призведе до втрати його якості. Але і кристалізований мед буває різний. Один - крупнозернистий, інший - дрібнозернистий, а то і зовсім маслоподібний, який ще називають крем-медом. Структура у нього така ніжна, а кристали в ньому такі дрібні, що навіть не відчуваються на мові. Природно, виникає питання, як досягти цієї ніжності? Спостерігаючи за тим, як відбувається кристалізація, можна помітити, що в теплі цей процес йде повільніше, але кристали утворюються великі. А ось в приміщенні з температурою 10-15 ° С кристалізація відбувається значно швидше, але кристали в меді утворюються менше. А для досягнення кремоподобной консистенції, мед необхідно постійно перемішувати. Слід зауважити, що вперше отримав кремовий мед в 1928 році професор бджільництва в Онтарійському сільськогосподарському коледжі (тепер Університет гвельфів, Канада) І. Дж. Дайс. Розроблений ним метод полягає в тому, що мед розливають у великі ємності і спочатку витримують 10 днів при температурі 14 ° С. Потім ці ємності ставлять в приміщення з температурою 28 ° С, щоб мед розм'як. Потім, строго дотримуючись температуру не вище 28 ° С, помішують мед мішалками. Отриманий таким чином «ніжний мед», або крем-мед зберігає і свій аромат, і смакові якості. Є й інші способи отримання кремового меду. Так в провінції Квебек використовують для цього більш швидкий спосіб, при якому рідкий мед заливають в ємність з деякою кількістю крем-меду. А потім протягом декількох годин збивають мішалкою при температурі 12-14 ° С. Але є ще більш простий метод отримання крем-меду, коли при температурі 26-28 ° С рідкий мед змішують з уже закристалізованим медом у пропорції 9:1. При цьому мед перемішують, уникаючи при цьому утворення повітряних бульбашок. Потім дають кілька годин відстоюють, а потім розливають в тару і зберігають при температурі не вище 14 ° С. Через 10-15 днів мед кристалізується і набуває необхідний товарний вигляд. При цьому кристали в ньому дуже дрібні - на око їх дуже важко розрізнити, а сам мед стає схожим на топлене масло. Крем-мед ніжний на смак з тонким ароматом. Його легко намазати на хліб, він не капає і не мажеться. Але найголовніше: в процесі перетворення звичайного меду в крем-мед, він жодним чином не втрачає своїх властивостей, залишається таким же цілющим, корисним, смачним і подобається не тільки дорослим, але й дітям. Дата: 2022-01-03 | | |||
Переглядів: 4941
|
| | |
Всього коментарів: 0 | |